најдобрите кинески производители на лепило за лепило за лекување со УВ

Што треба да знаете за оптичките лепила за лекување со УВ

Што треба да знаете за оптичките лепила за лекување со УВ

Првиот материјал што се користел како оптичко лепило бил дестилиран сок од дрвото балзам. Се нарекуваше канадски балзам, и иако има високи оптички квалитети, немаше растворувач и термичка отпорност. Како резултат на тоа, подобрите материјали подоцна ќе го заменат. Оптичките апликации бараат супериорни перформанси и производство; оттука, повеќето инженери често се свртуваат кон лепила за стврднување со УВ.

За време на оптичкото склопување, најважно е компонентите да се поврзат заедно за ефикасно да функционираат. Лепилото што нуди силна врска е исто толку неопходно за поврзување на призмата и леќите, за склопување на оптички влакна и за фиксирање и позиционирање на оптичките елементи. Лепилата доаѓаат во различни јачини и ограничувања; оттука, за повеќето луѓе може да биде предизвик да одредат кои материјали се најпогодни за задачите за лепење. Со оглед на тоа што индексот на рефракција и оптичкиот пренос се примарни размислувања кога се гледа Оптички лепила за лекување со УВ, мора внимателно да се земе предвид при мерењето на својствата на материјалот според барањата за примена. Некои од другите работи што треба да се земат предвид вклучуваат:

Најдобрите производители на контактни лепила на база на вода
Најдобрите производители на контактни лепила на база на вода

Својства на лепило 

За време на стврднувањето, повеќето лепила имаат тенденција да се собираат, а тоа може да резултира со стрес на некои делови. Онаму каде што има стрес, тогаш прашањата за усогласување и фокусирање се неизбежни за време на обработката. Затоа, важно е инженерите да се решат на материјали со мало собирање за да ги ублажат проблемите. Епоксидните лепила, на пример, може да имаат до 5% собирање. Сепак, постојат специјални оптички лепила кои имаат дури 0.4% собирање и сепак успеваат да ја одржат потребната оптичка јасност.

Што се однесува до интегритетот на структурата и неговата изведба, многу е важно да се земат предвид модулот и цврстината на лепливиот материјал. Треба да се разгледа и испуштањето гас бидејќи некои нестабилности може да доведат до проблеми со квалитетот.

Ракување и лекување 

Овие две се исто така многу важни размислувања кога се бара најдоброто Оптички лепила за лекување со УВ. Треба да се земе предвид методот на лекување и како тој влијае на сложеноста и брзината на проектот. УВ лепилото трае само неколку секунди за да се излечи, што е корисно во ситуации кога има потреба од брзо производство. Сепак, на различни материјали им треба различно време за да се излечат. На пример, дводелните епоксиди бараат подолго време за стврднување во споредба со силиконските лепила. Додека топлината може да го забрза процесот, важно е да се запамети дека термичката екскурзија може да предизвика стрес на некои делови за време или по стврднувањето.

Вискозитетот исто така е важен според апликацијата. Во некои апликации, лепилото е потребно само да пополни одредена празнина или да ја премости, додека, во други, може да биде потребно да ја пополни целата површина. Мешањето и дегасирањето може да биде досаден процес, особено за дводелни системи; затоа може да биде потребна специјална опрема за употреба.

Акрилатните лепила кои се лекуваат со УВ се популарни во оптичките апликации бидејќи се лесни за употреба. Тие исто така нудат време на лекување кое е брзо и погодно за повеќето барања за апликација. Опциите, сепак, се многубројни на пазарот, и кога ќе знаете кои се потребите на вашата апликација, лесно ќе ги изберете најдобрите оптички лепила што се лекуваат со УВ. DeepMaterial произведува лепила со врвен квалитет за да одговара на сите видови барања. Дозволете им на експертите за лепила во DeepMaterial да ве водат до најсоодветното лепило за вашата апликација.

Најдобрите производители на контактни лепила на база на вода
Најдобрите производители на контактни лепила на база на вода

За повеќе за тоа што треба да знаете оптички лепила за стврднување на UV, можете да ја посетите DeepMaterial на https://www.epoxyadhesiveglue.com/uv-curing-uv-adhesive/ за повеќе информации.

Поврзани производи

е додадена во вашата кошничка.
Плаќање
en English
X