најдобрите кинески производители на лепило за лепило за лепило

Што е силиконска конформна обвивка за заштита на плочката на колото за електроника PCB?

Што е заштитно силиконски конформален слој за електроника за плочка со плочка на кола?

Оваа статија ќе дефинира силиконски конформален слој за ПХБ и ќе одговори на многу широко поставувани прашања. Ќе кажеме што а силиконски конформален слој е, како може да и помогне на вашата електроника и зошто можеби ќе ви треба.

Што е силиконски конформален слој?

Конформалниот слој е материјал кој се нанесува на површината на електронскиот уред за заштита од фактори на животната средина како што се влага, прашина и хемикалии. Најчестиот тип на конформална облога што се користи во електронската индустрија е силиконскиот конформален слој.

Силиконскиот конформален слој е проѕирен, тенок филм кој се нанесува на плочките и другите електронски компоненти за да ги заштити од оштетување предизвикано од влага, влажност, оксидација и други фактори на животната средина. Силиконските конформални облоги можат исто така да обезбедат заштита од електрични шорцеви и лак.

Најдобрите производители на контактни лепила на база на вода
Најдобрите производители на контактни лепила на база на вода

Конформалните облоги обично се нанесуваат со помош на спреј, натопување или четка. Откако ќе се нанесе облогата, треба да се излечи со употреба на топлина, ултравиолетова светлина или комбинација од двете.

Силиконските конформални облоги нудат неколку предности во однос на другите конформални премази, вклучувајќи одлична отпорност на влага, добра термичка стабилност и ниска токсичност.

Придобивките од силиконскиот конформален слој

Има многу придобивки од силиконскиот конформален слој за ПХБ. Може да го заштити вашиот ПХБ од влага, хемикалии и физички стрес. Исто така, може да ги подобри електричните својства на вашата ПХБ и да го продолжи неговиот животен век.

Силиконскиот конформален слој исто така лесно се нанесува и отстранува. Можете да го користите со четка, валјак или спреј. И можете да го отстраните со растворувач како што е изопропил алкохол.

Силиконскиот конформален слој е исто така многу разновиден. Можете да го користите на различни материјали, вклучувајќи стакло, метал и пластика.

Конечно, силиконскиот конформален слој е многу прифатлив. Тоа е еден од најисплатливите начини за заштита на вашата ПХБ.

Недостатоци на силиконскиот конформален слој

Има некои недостатоци на силиконскиот конформален слој за ПХБ. Прво, тоа е помалку издржливо од некои други опции. Може да се оштети од топлина и хемикалии.

Второ, силикон конформална обвивка може да биде предизвик да се поправи ако е оштетен. Можеби ќе треба да ја замените целата плоча.

Трето, силиконскиот конформален слој може да ја ограничи можноста за лемење на вашата ПХБ. Ако треба да направите многу лемење, размислете за користење на друг тип на облога.

Четврто, силиконските конформални облоги може да предизвикаат вашата ПХБ да стане леплива. Ова може да го направи предизвик да се работи со вашиот PCB.

Конечно, силиконските конформални облоги можат да испуштаат гасови кои се штетни за вашето здравје. Ќе ви помогне ако секогаш работите во добро проветрено место кога го користите овој слој.

Како се нанесува силиконски конформален слој?

Постојат два главни методи за нанесување силиконска конформна обвивка на ПХБ - рачна и автоматска.

Рачното нанесување е најчестиот метод и вклучува користење на четка, валјак или пиштол за прскање за рамномерно нанесување на облогата над површината на ПХБ. Овој метод најдобро одговара на мали проекти каде што мора да се обложат само неколку табли.

Автоматското нанесување е посоодветно за големи проекти бидејќи обезбедува поконзистентна и рамномерна покриеност со облогата. Овој метод користи машина за нанесување на облогата, која може да биде или воздушна или електростатична.

Откако силиконот конформална обвивка е применета, треба да се излечи за да се зацврсти. Ова може да се направи со помош на топлина или УВ светлина.

Кои се придобивките од употребата на силиконски конформален слој?

Силиконскиот конформален слој нуди неколку предности, вклучувајќи:

● Заштитува од влага и влажност

● Ја спречува корозијата

● Изолира од струен удар.

● Заштитува од екстремни температури.

● Отпорува на триење и добро се троши со текот на времето.

● Флексибилен е и може да се нанесува на неправилни површини.

Силиконски конформален слој Vs. Други облоги

Многу различни типови на конформални премази се достапни на пазарот, секој со својот уникатен сет на својства и придобивки. Но, при изборот на соодветен слој за вашиот ПХБ, силиконскиот конформален слој е често најдобрата опција.

Силиконскиот конформален слој обезбедува одлична електрична изолација и заштита од влага, хемикалии и екстремни температури. Исто така, има многу низок коефициент на термичка експанзија, што значи дека нема да пука или лупи како што се менува температурата.

Други стандардни конформални премази вклучуваат акрили, уретани и епоксиди. Секој од нив има свои предности и недостатоци, но ниеден не може да одговара на разновидноста и перформансите на силиконот.
Силиконскиот конформален слој е вистинскиот начин ако барате најдобра можна заштита за вашата ПХБ.

Постојат неколку причини зошто силиконот конформална обвивка често е најдобриот избор за заштита на ПХБ:

● Обезбедува одлична електрична изолација.

● Се спротивставува на влага, хемикалии и екстремни температури.

● Има низок коефициент на термичка експанзија, што значи дека нема да пука или лупи како што се менува температурата.

● Може да се нанесува многу тенко, заштедувајќи простор на ПХБ.

● Формира силна врска со површината на ПХБ, обезбедувајќи долготрајна заштита.

Недостатоци на силиконскиот конформален слој

Еден потенцијален недостаток на силиконскиот конформален слој е тоа што може да биде тешко да се отстрани. Ова може да биде проблем ако треба да направите поправки или модификации на вашата ПХБ по нанесувањето на облогата. Дополнително, силиконскиот конформален слој може да обезбеди помала заштита од влага и други еколошки опасности од другите конформални облоги.

Производител на лепак за еднокомпонентни епоксидни лепила
Производител на лепак за еднокомпонентни епоксидни лепила

Во крајна линија

Силиконскиот конформален слој е популарен избор за заштита на ПХБ од оштетување. Тој е издржлив, флексибилен и отпорен на различни еколошки опасности. Сепак, може да биде тешко да се отстрани и може да обезбеди помала заштита од влага и други еколошки опасности од другите конформални премази.

За повеќе за тоа што е силиконски конформален слој за електроника Заштитна плоча за PCB, можете да ја посетите DeepMaterial на https://www.epoxyadhesiveglue.com/category/epoxy-conformal-coating/ за повеќе информации.

Поврзани производи

е додадена во вашата кошничка.
Плаќање
en English
X