Најдобрите производители на индустриски апарати за домаќинство со високи температури кои не пожолтуваат заптивки за лепак во ОК

Што е акрилен конформален слој?

Што е акрилен конформален слој?

Акрилен конформален слој е еден вид завршница што може да се нанесе на различни површини. Акрилните конформални облоги често се користат во електрониката и медицинската индустрија и во други индустриски услови каде што е потребна заштита од хемикалии или вода. Оваа статија ќе истражи што точно се акрилни конформални облоги, нивната употреба и како се применуваат.

Што е акрилна конформална обвивка?

Акрилна конформална обвивка е тип на облога што обично се користи во електронската индустрија за заштита на таблите и другите електронски компоненти од оштетување. Облогата се нанесува на површината на елементот и се зацврстува со УВ светлина. Акрилните конформални облоги се обично проѕирни или килибарни во боја.

Постојат неколку придобивки од користењето на акрилна конформна обвивка на кола и друга електроника:

1. Облогата помага да се заштитат компонентите од оштетување предизвикано од влага, хемикалии или други фактори на животната средина.

2. Облогата може да помогне да се спречат електричните шорцеви со изолација на елементот од контакт со други спроводливи материјали.

3. Облогата може да ја подобри доверливоста на електронската компонента обезбедувајќи бариера против прашина и други загадувачи.

Најдобрите производители на лепила и заптивки за лепење на фотоволтаични соларни панели
Најдобрите производители на лепила и заптивки за лепење на фотоволтаични соларни панели

Видови акрилни конформални облоги

Акрилниот конформален слој е тип на облога што обично се користи за заштита на електронските кола од фактори на животната средина како што се влага, прашина и хемикалии. Исто така се користи за подобрување на доверливоста на електричните приклучоци преку обезбедување на бариера против корозија. Постојат два главни типа на акрилни конформални облоги:

1. Акрили базирани на растворувачи: Овој тип на акрилна конформална обвивка се нанесува со помош на растворувач како што е метилен хлорид. Предноста на акрилите базирани на растворувачи е тоа што тие можат да обезбедат многу тенок слој кој може рамномерно да се нанесе на сложени форми. Сепак, користењето растворувачи може да биде опасно и да доведе до здравствени проблеми доколку не се соодветно проветрени.

2. Акрили кои се лечат со ултравиолетови зраци: Овој тип на акрилна конформална обвивка се лечи со користење на ултравиолетова светлина наместо растворувач. Акрилите за лекување со УВ се поскапи од акрилите на база на растворувачи, но тие се побезбедни и не бараат вентилација.

3. Акрили на база на вода: Овој тип на акрилен конформален слој се нанесува со употреба на вода наместо растворувач. Акрилите на база на вода се најбезбедни за употреба, но може да биде потешко да се применат рамномерно на сложени форми.

Придобивките од акрилниот конформален слој

Акрилната конформална обвивка обезбедува многу придобивки за таблите и другите електронски уреди. Тоа помага да се заштити од влага, хемикалии и екстремни температури. Исто така, може да ја подобри доверливоста на врските и да спречи шорцеви.

Конформалните облоги може да се користат и за заштита од удари и вибрации. Тие можат да помогнат да се намалат електромагнетните пречки (EMI). И тие можат да го подобрат изгледот на уредот со обезбедување мазна, рамна површина.

Акрилните конформални премази се достапни и во формулации на база на вода и на растворувачи. Формулациите на база на вода обично се помалку токсични и подостапни за отстранување од формулациите на база на растворувачи. Формулациите базирани на растворувачи може да обезбедат подобра заштита од одредени хемикалии и температурни екстреми.

Конформалните облоги обично се нанесуваат со четка, натопување или метод на прскање. Тие исто така може да се применат со помош на автоматизиран процес.

Кој е најдобриот конформален слој?

Најдобриот конформална обвивка за вашите потреби зависи од типот на колото или електронскиот уред што го обложувате, околината во која ќе се користи и вашите преференции.

Акрилните конформални облоги на база на вода обично се помалку токсични и подостапни за отстранување од формулациите базирани на растворувачи. Тие можат да обезбедат разумна заштита од влага, хемикалии и екстремни температури.

Акрилните конформални облоги базирани на растворувачи може да обезбедат подобра заштита од одредени хемикалии и температурни екстреми. Сепак, може да биде потешко да се отстранат.

Како да се нанесе слој од акрилен конформален слој

Акрилниот конформален слој е познат по тоа што ги штити електронските кола од суровата средина. Тоа е тенок, проѕирен слој кој одговара на обликот на колото, обезбедувајќи физичка бариера против влага, прашина и други загадувачи. Акрилниот конформален слој може да се нанесе со четка, прскање или потопување.

Најважниот чекор во нанесувањето на акрилниот конформален слој е да се осигура дека површината е чиста и без загадувачи. Површината треба да се исчисти со растворувач како што е изопропил алкохол пред нанесувањето. Откако површината е чиста, конформалната обвивка може да се нанесе со четка, распрскувач или да се натопи.

Четка: Кога нанесувате со четка, важно е да користите мека четка за да избегнете оштетување на колото. Облогата треба да се нанесува рамномерно и непречено.

Распрскувач: Кога користите распрскувач, важно е да ја држите млазницата блиску до површината за да се избегне создавање на протеки или опуштање. Облогата треба да се нанесува рамномерно и непречено.

Потопено: при потопување, неопходно е полека да се спушта колото во материјалот за обложување. Колото треба да биде целосно потопено и натопено за препорачаното време пред да се отстрани.

Откако ќе се нанесе конформалната обвивка, треба да се остави да се исуши во препорачаното време. Времето на сушење ќе варира во зависност од типот на употребената конформална обвивка. Откако ќе се исуши, колото може повторно да се инсталира во уредот.

Алтернативни методи за заштита од 'рѓа

Може да се користат неколку алтернативни методи за заштита од 'рѓа наместо акрилна конформална обвивка. Еден пристап е да се користи конвертор на 'рѓа. Оваа хемикалија се нанесува на површината на металот за да ја претвори 'рѓата во заштитен слој. Друга алтернатива е да се користи прајмер кој има својства за спречување на 'рѓа. Ова ќе обезбеди бариера помеѓу металот и околината и ќе спречи формирање на 'рѓа.

Најдобрите врвни кинески производители на лепак за електронски лепила
Најдобрите врвни кинески производители на лепак за електронски лепила

Акрилниот конформален слој е најефективното средство за заштита од 'рѓа на располагање. Тоа е издржлива обвивка која нема да се чипне или шушка и ќе го заштити металот од корозија. Може да се примени на кој било метал, вклучувајќи алуминиум, нерѓосувачки челик и галванизиран челик. Може да се користи и на обоени површини.

За повеќе информации акрилен конформален слој, можете да ја посетите DeepMaterial на https://www.epoxyadhesiveglue.com/acrylic-vs-silicone-conformal-coating-which-conformal-coatings-is-right-for-you/ за повеќе информации.

Поврзани производи

е додадена во вашата кошничка.
Плаќање
en English
X