Најдобар производител и добавувач на еднокомпонентно епоксидно лепило

Shenzhen DeepMaterial Technologies Co., Ltd е еден дел епоксидни лепила, заптивки, премази и епоксидна инкапсулант производител во Кина, производство на COB епоксид, капсуланти со недоволно полнење, smt pcb епоксид со недоволно полнење, еднокомпонентна епоксидна потполна соединенија csppox и b. така натаму.

Еднокомпонентните епоксиди, (исто така наречени едноделни епоксиди, еден дел епоксиди, 1K или 1-C или термички стврднат епоксид) содржат латентни зацврстувачи. Латентните зацврстувачи се мешаат во епоксидната смола и имаат многу ограничена реактивност на собна температура. Тие реагираат на покачена температура за да се излечи епоксидното лепило.

Епоксидот со една компонента е претходно измешан адхезивен систем со основна епоксидна смола веќе измешана со соодветно количество катализатор или зацврстувач кој ќе реагира и полимеризира само кога ќе биде изложен на потребната температура на загревање.

Еден дел од епоксидните системи не бараат мешање и ја поедноставуваат обработката. Овие производи се достапни во течни, паста и цврсти (како што се филмови/изведува) форми. Термичко стврднување, лекување со ултравиолетово светло и двојни UV/топлинско стврднување системи се комбинирани за да ги исполнат бараните спецификации.

Еден дел од епоксидните композиции се дизајнирани да го елиминираат отпадот, да ја забрзаат продуктивноста додека ги ублажуваат грижите во врска со соодносот на смесата, мерењето, работниот век и рокот на траење.

Поради неговите робусни карактеристики, температурата на складирање и работниот век, епоксидот со една компонента се применува за уреди за монтирање на површина, епоксидна чип на плочата (COB епоксидна), епоксидна супстанција со недоволно полнење и многу цели за запечатување и поврзување во електронското поле.

Најдобар производител и добавувач на еднокомпонентно епоксидно лепило

Целосен водич за еднокомпонентно епоксидно лепило:

Што е еднокомпонентно епоксидно лепило?

Метод за врзување со еднокомпонентно епоксидно лепило

Еден дел епоксидна VS дводелна епоксидна

Кои се предностите од користењето на еднокомпонентно епоксидно лепило?

Дали еднокомпонентните епоксидни лепила се лесни за нанесување?

Како да складирам еднокомпонентно епоксидно лепило?

Дали може да се користи еднокомпонентно епоксидно лепило за структурно поврзување?

Кои материјали може да се поврзат со еднокомпонентни епоксидни лепила?

Која е максималната температура што може да ја издржи еднокомпонентното епоксидно лепило?

Дали еднокомпонентното епоксидно лепило е отпорно на хемикалии?

Може ли еднокомпонентно епоксидно лепило да се бруси или обработи по стврднување?

Колку долго можам да очекувам да трае еднокомпонентното епоксидно лепило?

Дали еднокомпонентното епоксидно лепило е погодно за апликации на отворено?

Дали може да се обои еднокомпонентно епоксидно лепило?

Колку е рокот на траење на еднокомпонентното епоксидно лепило?

Дали е безбедно да се користи еднокомпонентното епоксидно лепило?

Може ли еднокомпонентно епоксидно лепило да се користи за апликации за електрична изолација?

Колку еднокомпонентно епоксидно лепило ми треба за мојата апликација?

Може ли еднокомпонентно епоксидно лепило да се користи за подводно лепење?

Дали има некои барања за подготовка на површината пред да се користи еднокомпонентно епоксидно лепило?

Најдобар производител и добавувач на еднокомпонентно епоксидно лепило
Што е еднокомпонентно епоксидно лепило?

Еднокомпонентните епоксидни лепила, едноделните епоксидни лепила или лепилата од епоксидна смола ги содржат сите потребни компоненти во едно пакување. Тоа е термореактивен полимер кој се подложува на реакција на вкрстено поврзување кога е изложен на топлина или други средства за стврднување. Овој тип на лепило има долг рок на траење и може да се чува подолг период без да се расипе.

Епоксидните лепила се познати по нивните одлични адхезивни својства, висока јачина и отпорност на хемикалии и фактори на животната средина. Тие се широко користени во различни индустрии, вклучувајќи ги и автомобилската, воздушната, градежништвото и електрониката.

Еднокомпонентните епоксидни лепила се популарни бидејќи се лесни за употреба и бараат минимална подготовка. Тие не треба да се мешаат пред нанесувањето и може да се нанесат директно на подлогата, а тоа го поедноставува процесот на лепење и заштедува време и пари на трошоците за работна сила.

Процесот на стврднување на еднокомпонентните епоксидни лепила може да се забрза со примена на топлина, што ја започнува реакцијата на вкрстено поврзување. Алтернативно, некои еднокомпонентни епоксидни лепила содржат средство за стврднување активирано од влага, како што е влажноста во воздухот или подлогата. Овие лепила можат да се врзат со различни супстрати, вклучувајќи метали, керамика, пластика и композити. Тие се инструментални во апликациите за кои е потребна врска со висока јачина, како што се структурно поврзување и склопување.

Еднокомпонентните епоксидни лепила се достапни во различни формулации за да одговараат на различните барања за лепење. Некои формулации може да содржат полнила или модификатори за подобрување на адхезијата, флексибилноста или други својства, а други може да имаат специфични времиња на стврднување или температурни барања за да одговараат на различни услови на примена.

Епоксидните лепила со една компонента се разликуваат од традиционалните, но со малку поинаков состав и процес на нанесување. Епоксидните лепила со една компонента може да се формулираат и со други својства, како што се висока флексибилност или мало собирање, за да одговараат на специфични апликации. Тие можат да се користат во различни средини, вклучувајќи услови на висока температура и висока влажност.

Најдобар производител и добавувач на еднокомпонентно епоксидно лепило
Метод за врзување со еднокомпонентно епоксидно лепило

Методот на поврзување со епоксидно лепило со една компонента е популарна техника за лепење на широк спектар на материјали. Епоксидните лепила со една компонента се претходно измешани и доаѓаат во еден контејнер, што ги прави лесни за употреба и погодни за лепење апликации.

Еднокомпонентниот метод на поврзување со епоксидно лепило ги вклучува следните чекори:

 1. Површинска подготовка: Површините што треба да се залепат мора да се исчистат и да се ослободат од загадувачи како што се масло, маснотии и нечистотија. Површините исто така мора да бидат суви пред да се нанесе лепилото.
 2. Нанесете го лепилото: Еднокомпонентното епоксидно лепило се нанесува на една од површините што треба да се лепат. Количината на употребеното лепило треба да биде доволна за да се обезбеди силна врска. Лепилото може да се нанесе со четка, валјак или спреј.
 3. Врзување: Двете површини се споени и цврсто притиснати. Притисокот помага да се обезбеди рамномерно ширење на лепилото и да се создаде силна врска. Стегањето на површините може да ја зголеми цврстината на врската додека лепилото целосно не се стврдне.
 4. Лекување: Еднокомпонентното епоксидно лепило се стврднува на собна температура или може да се забрза со примена на топлина. Времето на стврднување зависи од типот на лепилото и температурата на околината.

Еднокомпонентните епоксидни лепила нудат неколку предности, вклучувајќи:

 1. Лесен за употреба и удобен
 2. Врска со висока јачина
 3. Отпорност на хемикалии, влага и топлина
 4. Одлична адхезија на различни материјали, вклучувајќи метали, пластика и композити.
Еден дел епоксидна VS дводелна епоксидна

Еднокомпонентно епоксидно лепило, познато и како еднокомпонентно епоксидно лепило, е тип на епоксидно лепило кое доаѓа претходно измешано и подготвено за употреба. Се состои од еден сад или патрон кој ги содржи и епоксидната смола и средството за стврднување, кои се веќе измешани. Кога се нанесува лепилото, тој почнува да се стврднува и стврднува при изложување на топлина, влага или други услови на стврднување, без дополнително мешање.

Од друга страна, двокомпонентното епоксидно лепило, исто така познато како дводелно епоксидно лепило, се состои од две посебни компоненти, кои обично се нарекуваат Дел А и Дел Б. Делот А содржи епоксидна смола, додека Делот Б содржи средство за лекување или зацврстувач. Овие две компоненти обично се чуваат во посебни контејнери или касети и мора да се мешаат заедно во специфичен сооднос пред нанесувањето. Мешањето на епоксидната смола и средството за стврднување го започнува процесот на стврднување, а лепилото се стврднува со текот на времето.

Главните разлики помеѓу еднокомпонентните и двокомпонентните епоксидни лепила се:

Мешање: Епоксидните лепила со една компонента се претходно измешани и не бараат дополнително мешање пред нанесувањето, додека двокомпонентните епоксидни лепила бараат внимателно и прецизно мешање на Дел А и Дел Б во правилен сооднос.

 1. Време на лекување: Еднокомпонентните епоксидни лепила обично имаат пократок рок на траење и побрзо време на стврднување од двокомпонентните епоксидни лепила. Откако ќе се отворат, еднокомпонентните епоксидни лепила може да имаат ограничен работен век пред да почнат да се стврднуваат, додека двокомпонентните епоксидни лепила обично може да се чуваат подолги периоди пред мешање и нанесување.
 2. флексибилност: Епоксидните лепила со една компонента обично се пофлексибилни во однос на условите на стврднување, бидејќи можат да се излечат со изложување на различни средства за стврднување, како што се топлина, влага или УВ светлина. Од друга страна, двокомпонентните епоксидни лепила може да бараат специфични услови за стврднување, како што се одредена температура, влажност или изложеност на УВ, за оптимално стврднување.
 3. Апликација: Еднокомпонентните епоксидни лепила обично се користат за апликации каде што леснотијата на користење и брзото време на стврднување се неопходни. Спротивно на тоа, двокомпонентните епоксидни лепила често се користат за потешки апликации каде што се неопходни прецизни услови за мешање и стврднување за да се постигне максимална цврстина на врската.
Кои се предностите од користењето на еднокомпонентно епоксидно лепило?

Еднокомпонентните епоксидни лепила нудат неколку предности за различни апликации за лепење. Еве неколку клучни придобивки:

 1. Лесен за користење: Еднокомпонентните епоксидни лепила се претходно измешани и не бараат дополнително мешање или подготовка. Тие се подготвени за употреба, што ги прави погодни и заштедуваат време во споредба со двокомпонентните епоксидни лепила кои бараат правилно мешање на две компоненти пред нанесувањето.
 2. Долг рок на траење: Епоксидните лепила со една компонента имаат подолг рок на траење од две. Тие не се стврднуваат или стврднуваат додека не бидат изложени на специфични услови, како што се топлина, влага или УВ светлина, што го продолжува нивниот рок на траење и овозможува подолго складирање без ризик од предвремено стврднување.
 3. Намален отпад: Епоксидните лепила со една компонента ја елиминираат потребата од мешање на вишокот материјал, намалувајќи го отпадот што се создава при подготовка на лепилото. Ова ги прави поеколошки и поекономични бидејќи има помалку материјален отпад.
 4. Одлична адхезија: Епоксидните лепила со една компонента нудат одлична адхезија на различни подлоги, вклучувајќи метали, пластика, композити, керамика и многу повеќе. Тие обезбедуваат висока јачина на врската, издржливост и отпорност на различни фактори на животната средина како топлина, хемикалии и влага.
 5. Разновидни апликации: Епоксидните лепила со една компонента се универзални и можат да се користат за различни апликации, вклучувајќи автомобилска, воздушна, електроника, градежништво, индустриско и многу други. Тие можат да врзат различни материјали, што ги прави погодни за повеќе барања за поврзување.
 6. Контрола на лекување: Епоксидните лепила со една компонента овозможуваат прецизна контрола на стврднувањето, бидејќи се стврднуваат само кога се изложени на специфични услови, како што се топлина, влага или УВ светлина. Ова овозможува флексибилност во апликациите за лепење каде што времето на стврднување или барањата мора да се контролираат.
 7. Зголемена продуктивност: Епоксидните лепила со една компонента можат да ја подобрат продуктивноста во производните процеси поради нивната леснотија на користење, намалениот отпад и побрзото време на стврднување. Тие можат да помогнат да се насочат производствените линии и да се намали времето на застој, да се подобри ефикасноста и да се заштедат трошоци.
 8. Хемиска отпорност: Епоксидните лепила со една компонента нудат одлична хемиска отпорност, што ги прави погодни за апликации за лепење каде што се очекува изложување на груби хемикалии или растворувачи. Тие можат да ја задржат својата цврстина и интегритет на врската дури и во предизвикувачки средини, обезбедувајќи долготрајни и сигурни врски.
 9. Широк опсег на формулации: Епоксидните лепила со една компонента се достапни во широк спектар на формулации, што овозможува прилагодување врз основа на специфични барања за поврзување. Формулациите може да се прилагодат за да обезбедат различни својства како што се флексибилност, цврстина, спроводливост или термичка отпорност, што ги прави разноврсни за различни апликации.
 10. Намалени ризици по здравјето и безбедноста: Еднокомпонентните епоксидни лепила обично имаат помали здравствени и безбедносни ризици од двокомпонентните епоксидни лепила. Тие не бараат ракување и мешање на повеќе компоненти, со што се намалува потенцијалот за изложување на штетни хемикалии. Ова може да придонесе за побезбедна работна средина за операторите и да го намали ризикот од несреќи или здравствени опасности.
 11. Добра способност за пополнување празнини: Епоксидните лепила со една компонента се познати по нивната одлична способност за пополнување празнини, овозможувајќи им да ги пополнат празнините, празнините или нерамните површини помеѓу врзаните подлоги. Ова помага да се дистрибуира стресот и да се подобри целокупната цврстина на врската, што ги прави погодни за лепење на неправилни или груби површини.
Дали еднокомпонентните епоксидни лепила се лесни за нанесување?

Да, еднокомпонентните епоксидни лепила обично се лесни за нанесување. Тие се претходно измешани лепила кои не бараат дополнително мешање со други компоненти, што ги прави едноставни. Епоксидните лепила со една компонента обично доаѓаат во форма подготвена за употреба и може да се нанесат директно од контејнерот на подлогата што треба да се залепи.

Еве неколку причини зошто еднокомпонентните епоксидни лепила се сметаат за лесни за нанесување:

 1. Не е потребно мешање: Еднокомпонентните епоксидни лепила се претходно измешани формулации, така што не треба да мерите или мешате дополнителни компоненти пред нанесувањето. Ова ја елиминира потребата за прецизни мерења или опрема за мешање, што го прави процесот на нанесување на лепилото поедноставен и помалку одзема време.
 2. Долг рок на траење: Епоксидните лепила со една компонента обично имаат долг рок на траење, што овозможува складирање и употреба во подолг период без честа замена. Ова ги прави погодни за различни апликации и ја намалува потребата за честа подготовка на лепилото.
 3. Лесно се издава: Еднокомпонентните епоксидни лепила обично се дизајнирани да бидат лесни за администрирање. Тие често доаѓаат во касети, шприцеви или шишиња со врвови на апликаторот што овозможува прецизно и контролирано распределување на лепилото на подлогата. Ова помага да се постигне прецизно покривање со лепило и ги намалува шансите за прекумерно нанесување или трошење.
 4. Разновидни опции за поврзување: Еднокомпонентните епоксидни лепила се погодни за лепење на различни материјали, вклучувајќи метали, пластика, композити, керамика и друго. Оваа разновидност ги прави погодни за различни апликации за поврзување, од автомобилска и воздушна до електроника и општо склопување.
 5. Опции за лекување: Во зависност од барањата за примена, еднокомпонентните епоксидни лепила може да се формулираат за да се стврднуваат на различни температури и брзини. Некои еднокомпонентни епоксидни лепила се лепат на собна температура, додека други може да бараат топлина или УВ светлина. Ова обезбедува флексибилност во изборот на методот на стврднување кој најдобро одговара на специфичната апликација, правејќи го процесот на нанесување на лепилото приспособлив и едноставен.
 6. Намалено време на обработка: Епоксидните лепила со една компонента можат да понудат побрзо време на стврднување од другите лепила. Ова може да помогне да се намали целокупното време на обработка на апликацијата за лепење, бидејќи лепилото може релативно брзо да се стврдне и да овозможи понатамошна обработка или ракување.
 7. Минимален отпад: Бидејќи еднокомпонентните епоксидни лепила доаѓаат во претходно измешани формулации, обично има минимален отпад за време на нанесувањето на лепилото. Не треба да се фрлаат остатоци од мешано лепило, бидејќи лепилото може да се распредели во саканата количина директно од контејнерот или врвот на апликаторот, со што се намалува отпадот од материјалот и се чисти.
 8. Лесно складирање: Епоксидните лепила со една компонента обично се лесни за складирање, бидејќи не бараат посебни услови за складирање. Тие можат да се чуваат на собна температура, а нивниот долг рок на траење овозможува продолжено складирање без ладење или други специфични барања за складирање.
Како да складирам еднокомпонентно епоксидно лепило?

Правилно складирање на еднокомпонентно епоксидно лепило е од суштинско значење за да се одржи неговиот квалитет и да се продолжи неговиот рок на траење. Еве неколку општи упатства за складирање на еднокомпонентно епоксидно лепило:

 1. Следете ги упатствата на производителот: Секогаш повикувајте се на упатствата за специфичниот производ за епоксидно лепило што се користи, бидејќи различни формулации може да бараат дополнително складирање.
 2. Да се ​​чува на ладно и суво место: Епоксидните лепила со една компонента треба да се чуваат на ладно, суво и добро проветрено место, подалеку од директна сончева светлина, извори на топлина и влага. Високите температури и високата влажност може да го забрзаат процесот на стврднување или потенцијално да ги деградираат својствата на лепилото, намалувајќи ја ефективноста.
 3. Цврсто запечатете: Уверете се дека садот или пакувањето на епоксидното лепило е цврсто затворено за да се спречи влегување на воздух или влага, што може да влијае на неговите перформанси.
 4. Избегнувајте замрзнување: Некои епоксидни лепила може да бидат чувствителни на температури на замрзнување, што може да предизвика промени во нивната вискозност или својства. Избегнувајте складирање на епоксидни лепила на ниски температури, освен ако поинаку не е наведено од производителот.
 5. Да се ​​чува подалеку од пламен или извори на палење: Епоксидните лепила обично се запаливи и неопходно е да се чуваат подалеку од пламен, искри или други извори на палење за да се спречат потенцијални опасности од пожар.
 6. Да се ​​чува подалеку од деца и домашни миленици: Чувајте ги епоксидните лепила подалеку од дофат на деца и домашни миленици, бидејќи може да бидат опасни доколку се проголтаат или дојдат во допир со кожата или очите.
 7. Измешајте само различни серии или формулации: Избегнувајте мешање на различни серии или формулации на епоксидни лепила доколку ги препорача производителот, бидејќи тоа може да резултира со неконзистентни перформанси и компромитирана цврстина на врската.
 8. Проверете го рокот на траење: Епоксидните лепила имаат ограничен рок на траење и од суштинско значење е да се провери датумот на истекување или рокот на траење назначен од производителот и да се користат во препорачаната временска рамка за оптимални перформанси.
Најдобар добавувач на епоксидно лепило за недоволно полнење (2)
Дали може да се користи еднокомпонентно епоксидно лепило за структурно поврзување?

Да, еднокомпонентно епоксидно лепило може да се користи за структурно поврзување, во зависност од специфичната формулација и барањата на апликацијата за лепење. Епоксидните лепила со една компонента се типично претходно измешани лепила кои не бараат дополнително мешање пред употреба, што ги прави удобни и лесни за нанесување. Во зависност од формулацијата, тие се лекуваат кога се изложени на одредени услови, како што се топлина, влага или УВ светлина.

Епоксидните лепила со една компонента можат да обезбедат одлични перформанси на сврзување, вклучувајќи висока јачина, издржливост и отпорност на различни фактори на животната средина, што ги прави погодни за апликации за структурно поврзување. Тие можат да врзат повеќе материјали, како што се метали, пластика, композити, керамика и друго, што ги прави разноврсни за различни потреби за поврзување.

Сепак, важно е да се напомене дека не сите еднокомпонентни епоксидни лепила се погодни за сите апликации за структурно поврзување. Треба да се земат предвид специфичната формулација и својствата на лепилото и материјалите на подлогата што се врзуваат за да се обезбеди соодветна адхезија и долготрајни перформанси. Факторите како што се подготовката на површината, условите на стврднување и техниката на нанесување исто така играат клучна улога во успехот на структурната врска.

Затоа, од суштинско значење е внимателно да се прегледаат и следат препораките и упатствата на производителот за специфичното епоксидно лепило со една компонента што се користи и да се спроведе соодветно тестирање и евалуација за да се обезбеди неговата соодветност за предвидената примена на структурно поврзување. Може да биде неопходно да се консултирате со експерти за лепила или да се спроведе темелно тестирање за да се обезбеди успешно и безбедно структурно поврзување со еднокомпонентно епоксидно лепило.

Дополнително, од суштинско значење е да се земат предвид барањата за оптоварување, условите на животната средина и очекувањата за работниот век на слепениот склоп кога се користи еднокомпонентно епоксидно лепило за структурно поврзување. Епоксидните лепила со една компонента може да имаат ограничувања во однос на температурната отпорност, хемиската отпорност и други фактори, што може да влијае на нивната соодветност за специфични апликации.

Правилната подготовка на површината е од клучно значење за оптимални перформанси на лепење со еднокомпонентни епоксидни лепила. Површините на подлогата мора да бидат чисти, суви и без загадувачи како масло, маснотии, прашина или 'рѓа. Може да бидат неопходни методи за површинска обработка, како што се брусење, одмастување или грундирање за да се обезбеди соодветно лепење.

Кои материјали може да се поврзат со еднокомпонентни епоксидни лепила?

Материјалите што можат да се врзат со користење на еднокомпонентни епоксидни лепила вклучуваат:

Метали: Еднокомпонентните епоксидни лепила можат да врзат различни метали, вклучувајќи челик, алуминиум, месинг, бакар и многу повеќе. Тие најчесто се користат за поврзување на метални делови, компоненти и склопови во автомобилската, воздушната и индустриската примена.

Пластика: Епоксидните лепила со една компонента можат да врзат многу пластика, вклучително и термореактивна пластика (како што се епоксидни, полиестерски и фенолни смоли) и термопластика (како PVC, ABS, поликарбонат и акрил). Тие се користат во електрониката, автомобилската и стока за широка потрошувачка за лепење пластични делови, куќишта и компоненти.

Композити: Епоксидните лепила со една компонента можат да ги врзат композитните материјали, како што се композитите засилени со јаглеродни влакна, композитите засилени со фиберглас и други напредни композити кои се користат во воздушната, поморската и спортската индустрија.

Дрво: Епоксидните лепила со една компонента можат да врзат дрво и производи од дрво, вклучително и тврдо дрво, меко дрво, иверица, честички и МДФ (лесонит со средна густина). Тие вообичаено се користат во обработка на дрво, мебел и кабинети за лепење дрвени споеви, ламинати и фурнири.

Керамика: Епоксидните лепила со една компонента можат да врзат керамика, како што се порцелан, керамички плочки и керамика. Тие се користат во поправка на керамика, поставување плочки и индустриски апликации за керамичко лепење.

Глас: Епоксидните лепила со една компонента можат да врзат стакло, вклучувајќи сода-вар стакло, боросиликатно стакло и калено стакло. Тие се користат во апликации како што се поправка на стакларија, лепење стакло во автомобилската и воздушната индустрија и стаклени склопови во електрониката.

Гума и еластомери: Еднокомпонентните епоксидни лепила можат да врзат гума и еластомерни материјали, како што се природна гума, синтетичка гума, силиконска гума и полиуретански еластомери. Тие се користат за запечатување, дихтунзи и поврзување на гумени компоненти во автомобилската, воздушната и индустриската примена.

Пена: Епоксидните лепила со една компонента можат да ги врзат материјалите од пена, вклучувајќи полиуретанска пена, полистиренска пена и други видови пена што се користат во пакување, изолација и автомобилски апликации.

Кожа: Еднокомпонентните епоксидни лепила можат да врзат кожа и производи од кожа, како што се чевли, ремени и кожни додатоци.

Стаклена стакло: Епоксидните лепила со една компонента можат да ги врзат материјалите од фиберглас што се користат во различни апликации, како што се автомобилски делови, чамци и возила за рекреација.

Камен и бетон: Еднокомпонентните епоксидни лепила можат да врзат камен и бетонски материјали, како што се гранит, мермер, бетонски блокови и цементни материјали. Тие се користат во градежништвото, архитектурата и апликациите за поправка на споменици.

Садирање и инкапсулација: Еднокомпонентните епоксидни лепила може да се користат за садење и капсулирање на електронски компоненти, обезбедувајќи заштита од влага, хемикалии и други фактори на животната средина.

Која е максималната температура што може да ја издржи еднокомпонентното епоксидно лепило?

Максималната температура што може да ја издржи еднокомпонентното епоксидно лепило, позната и како температурна отпорност или отпорност на топлина, може да варира во зависност од специфичната формулација на лепилото и времетраењето на изложеноста на високи температури. Меѓутоа, како општо упатство, еднокомпонентните епоксидни лепила обично можат да издржат температури кои се движат од околу 120°C до 200°C (248°F до 392°F) за кратко време, а некои специјализирани формулации може да имаат уште поголема отпорност на температура.

Важно е да се напомене дека температурната отпорност на еднокомпонентното епоксидно лепило може да биде под влијание на неколку фактори, вклучувајќи ја формулацијата на лепилото, дебелината на линијата за поврзување, условите за стврднување и времетраењето на изложеноста на високи температури. Во некои случаи, температурната отпорност на лепилото може да биде поголема при краткотрајна изложеност на високи температури отколку долготрајното изложување.

Надминувањето на препорачаната температурна отпорност на еднокомпонентното епоксидно лепило може да резултира со намалени перформанси, вклучувајќи губење на јачината на врската, намалена флексибилност и потенцијално деградирање на својствата на лепилото. Затоа, следењето на упатствата и упатствата на производителот за специфичниот производ за епоксидно лепило, вклучувајќи ги препорачаните температурни граници за оптимални перформанси, е од клучно значење.

Исто така, вреди да се напомене дека специјализираните епоксидни лепила на пазарот се дизајнирани за апликации на високи температури и можат да издржат дури и повисоки температури, како што се термички спроводливи епоксиди што се користат во електрониката, воздушната и автомобилската индустрија, кои можат да имаат отпорност на температура над 200°C ( 392°F). Овие високотемпературни епоксидни лепила се формулирани со специјални адитиви и смоли за подобрување на термичката стабилност и перформанси при екстремни температури. Неопходно е да изберете соодветно епоксидно лепило кое ги задоволува специфичните температурни барања на вашата апликација за да се обезбеди соодветна изведба и издржливост.

Најдобар производител и добавувач на еднокомпонентно епоксидно лепило
Дали еднокомпонентното епоксидно лепило е отпорно на хемикалии?

Хемиската отпорност на еднокомпонентното епоксидно лепило зависи од неговата формулација и специфичните хемикалии со кои доаѓа во контакт. Општо земено, епоксидните лепила се познати по нивната одлична хемиска отпорност во споредба со другите типови на врски, но тие сепак може да покажат различни нивоа на отпорност на различни хемикалии.

Епоксидните лепила обично се прават со мешање на епоксидни смоли со средства за стврднување, полнила и други адитиви за да се постигнат посакуваните својства како што се адхезија, флексибилност и хемиска отпорност. Специфичната формулација на еднокомпонентно епоксидно лепило ќе ги одреди неговите карактеристики на хемиска отпорност.

Некои еднокомпонентни епоксидни лепила се дизајнирани да се спротивстават на различни хемикалии, вклучувајќи киселини, бази, растворувачи, масла и горива. Овие епоксидни лепила најчесто се користат во апликации каде што се очекува изложување на повеќе хемикалии, како што се автомобилските, воздушните и индустриските поставки.

Сепак, важно е да се напомене дека ниту едно лепило не е целосно отпорно на сите хемикалии. Ефективноста на хемиската отпорност на епоксидното лепило ќе зависи од фактори како што се концентрацијата и температурата на хемикалиите, времетраењето на експозицијата и специфичната формулација на епоксидното лепило. Во некои случаи, продолжената изложеност на одредени хемикалии или високи концентрации може да предизвика деградација или откажување на епоксидното лепило.

За да се одреди соодветноста на еднокомпонентното епоксидно лепило за специфична хемиска средина, од суштинско значење е да се консултирате со техничките листови на производителот, кои обично обезбедуваат информации за својствата на хемиската отпорност на лепилото. Дополнително, спроведувањето тестови од мали размери или консултацијата со квалификуван инженер за материјали или хемичар може да помогне да се процени работата на еднокомпонентното епоксидно лепило во специфична хемиска средина.

Може ли еднокомпонентно епоксидно лепило да се бруси или обработи по стврднување?

Да, еднокомпонентните епоксидни лепила може да се изшкурчат или обработуваат по целосно стврднување. Сепак, специфичните техники на брусење или обработка и времето кога тоа може да се направи ќе зависат од формулацијата и лековитите својства на епоксидното лепило, како и од предвидената примена и препораките на производителот.

Откако еднокомпонентното епоксидно лепило целосно ќе се стврдне, обично формира цврста и издржлива врска со добра механичка сила. Ова го прави погоден за брусење или обработка за да се постигнат посакуваните форми, мазност или други барања за завршна обработка. Сепак, од суштинско значење е да се следат соодветни безбедносни мерки на претпазливост, како што се употреба на соодветна лична заштитна опрема (ППЕ) и работа во добро проветрено подрачје при брусење или обработка на епоксидни лепила.

При брусење на епоксидни лепила, генерално се препорачува да се користи шкурка или абразивни влошки за да се избегне прекумерно отстранување на материјалот и потенцијално оштетување на основната подлога. Исто така, важно е да се избегне создавање екстремна топлина за време на брусењето, бидејќи тоа може да влијае на својствата на епоксидното лепило.

Слично на тоа, кога се обработуваат епоксидни лепила, од суштинско значење е да се користат соодветни алатки и техники за сечење погодни за специфичната формулација на епоксидното лепило и обработениот материјал. Брзините на сечење, напојувањата и геометријата на алатот треба внимателно да се изберат за да се спречи прекумерно создавање топлина или оштетување на епоксидното лепило или подлогата.

Неопходно е да се повикате на препораките на производителот и техничките податоци за еднокомпонентното епоксидно лепило, бидејќи тие може да ги водат соодветните техники за брусење или обработка, времето и мерките на претпазливост. Дополнително, спроведувањето на тестови од мали размери или консултацијата со квалификуван инженер за материјали или експерт за лепила може да помогне да се обезбеди правилно брусење или обработка на епоксидните лепила по стврднувањето.

Колку долго можам да очекувам да трае еднокомпонентното епоксидно лепило?

Долговечноста на еднокомпонентното епоксидно лепило зависи од различни фактори, вклучувајќи ја специфичната формулација на лепилото, материјалите што се врзуваат, условите на животната средина на кои е изложена врската и оптоварувањето или стресот што се применува на врската. Општо земено, епоксидните лепила се познати по нивната одлична издржливост и долгорочни перформанси, но вистинскиот животен век на споениот спој може да варира во голема мера во зависност од овие фактори.

Кога се користи правилно и под соодветни услови, добро врзан спој со еднокомпонентно епоксидно лепило може да трае многу години, па дури и децении. Епоксидните лепила се познати по нивната висока јачина, отпорност на хемикалии, температурна стабилност и отпорност на влага и изложеност на околината, што придонесува за нивните долгорочни перформанси.

Сепак, важно е да се забележи дека неправилната примена, изложеноста на екстремни услови или прекумерниот стрес или оптоварување може да го намалат животниот век на врската со епоксидно лепило. Фактори како што се изложеност на груби хемикалии, екстремни температури, висока влажност, УВ зрачење и механички стрес надвор од дизајнираните можности на лепилото може да влијаат на перформансите и издржливоста на врската.

За да се максимизира животниот век на еднокомпонентното епоксидно лепило, неопходно е да се следат упатствата на производителот за правилна подготовка на површината, нанесување на лепилото и стврднување. Ова вклучува осигурување дека површините што треба да се врзат се чисти, суви и соодветно груби или третирани како што е препорачано. Дополнително, избегнувањето на изложеност на услови надвор од препорачаните температурни, хемиски и еколошки граници на лепилото и избегнување на прекумерен стрес или оптоварување на споениот зглоб, може да помогне да се продолжи животниот век на врската.

Исто така, вреди да се напомене дека листовите со технички податоци на производителот за специфичното епоксидно лепило што се користи може да обезбедат информации за очекуваните перформанси и издржливост на лепилото во различни услови. Спроведувањето на тестови од мали размери или консултацијата со квалификуван инженер за материјали или експерт за лепила, исто така, може да помогне да се процени очекуваниот животен век на еднокомпонентно поврзување со епоксидно лепило во одредена апликација.

Најдобар производител и добавувач на еднокомпонентно епоксидно лепило
Дали еднокомпонентното епоксидно лепило е погодно за апликации на отворено?

Епоксидните лепила со една компонента можат да бидат погодни за апликации на отворено, во зависност од нивната специфична формулација и условите на околината на кои ќе бидат изложени. Некои еднокомпонентни епоксидни лепила се дизајнирани да имаат добра отпорност на временските услови и можат да издржат изложеност на УВ зрачење, влага, температурни варијации и други надворешни фактори на животната средина.

При изборот на еднокомпонентно епоксидно лепило за апликации на отворено, неопходно е да се земат предвид следните фактори:

 1. Отпорност на времето: Побарајте епоксидни лепила специјално формулирани да се спротивстават на УВ зрачење, влага и температурни варијации. Овие својства обезбедуваат перформанси и издржливост на лепилото кога е изложено на надворешни услови.
 2. Температурна стабилност: земете го предвид температурниот опсег на кој лепилото ќе биде изложено на отворено. Некои епоксидни лепила може да имаат ограничувања во однос на нивната отпорност на висока или ниска температура, и од суштинско значење е да изберете лепило што може да ги издржи очекуваните температурни екстреми.
 3. Отпорност на влага: Апликациите на отворено често вклучуваат изложеност на влага, дожд или влажност, и од суштинско значење е да се избере епоксидно лепило со добра отпорност на влага за да се спречи деградација или откажување на врската поради пенетрација на вода.
 4. Компатибилност на подлогата: земете ги предвид слепените материјали и погрижете се епоксидното лепило да е компатибилно. Некои епоксидни лепила може да имаат ограничувања во однос на нивната адхезија на специфични подлоги кои вообичаено се користат во апликации на отворено, како што се метали, пластика или композити.
 5. Начин на нанесување: Размислете за леснотијата на нанесување на еднокомпонентното епоксидно лепило во специфичната надворешна апликација. Факторите како што се времето на стврднување, условите на стврднување и леснотијата на користење може да влијаат на соодветноста на лепилото за надворешна употреба.
 6. Препораки на производителот: Следете ги препораките на производителот и листовите со технички податоци за специфичното епоксидно лепило што се користи, бидејќи тие може да дадат насоки за соодветноста на лепилото за апликации на отворено, вклучувајќи ги и сите ограничувања или мерки на претпазливост што треба да се преземат.
 7. Еколошки прописи: Размислете за сите локални или регионални еколошки правила што може да влијаат на изборот на епоксидно лепило за апликации на отворено. Некои региони може да ограничат одредени видови лепила или нивната употреба во надворешни средини, и од суштинско значење е да се почитуваат овие прописи.
 8. Тестирање и евалуација: Спроведете темелно тестирање и евалуација на избраното епоксидно лепило во предвидената надворешна средина за да ги обезбедите неговите перформанси и издржливост. Ова може да вклучува спроведување на тестови за забрзано стареење, изложеност на екстремни временски услови и проценка на јачината и издржливоста на врската со текот на времето.
 9. Одржување и услужливост: земете ги предвид барањата за одржување и услужливоста на склопениот склоп во надворешната средина. Некои епоксидни лепила може да бараат периодично повторно нанесување или одржување за да се обезбеди континуирана изведба, што треба да се земе предвид во процесот на селекција.
 10. Ефективност на трошоците: Размислете за исплатливоста на епоксидното лепило за специфичната надворешна апликација, земајќи ги предвид факторите како што се почетната цена на лепилото, неговите перформанси и издржливост, како и потенцијалните трошоци за одржување или повторно нанесување со текот на времето.
Дали може да се обои еднокомпонентно епоксидно лепило?

Општо земено, еднокомпонентните епоксидни лепила не се дизајнирани да се бојат, бидејќи тие обично формираат издржлива, мазна и сјајна површина кога целосно се стврднуваат. Зацврстеното епоксидно лепило може да не обезбеди добра адхезија за бојата, а бојата може да не се прилепува правилно на епоксидната површина, што резултира со слаба адхезија на бојата и потенцијален дефект на облогата.

Сепак, одредени еднокомпонентни епоксидни лепила се специјално формулирани да можат да се бојат. Овие епоксидни лепила обично се означени како „обоени“ или „обложени“ и се дизајнирани да обезбедат добра адхезија за боја или други облоги. Тие може да имаат посебни адитиви или површински карактеристики кои промовираат адхезија и компатибилност на бојата.

Ако имате намера да обоите преку еднокомпонентно епоксидно лепило, мора да ги проверите упатствата на производителот и техничките листови со податоци за специфичното лепило што се користи за да одредите дали може да се бојадисува. Производителот може да препорача подготовка на површината, техники на нанесување и компатибилни системи за боја. Следењето на упатствата на производителот обезбедува соодветна адхезија и перформанси на бојата.

Во некои случаи, може да биде неопходна дополнителна подготовка на површината пред да се наслика еднокомпонентно епоксидно лепило. Ова може да вклучува грубост на епоксидната површина, нејзино темелно чистење за да се отстранат загадувачите и нанесување компатибилен прајмер или запечатувач за да се промовира адхезијата на бојата. Неопходно е да се консултирате со производителот на лепилото или со квалификуван експерт за боја или облоги за упатства за правилна подготовка на површината и компатибилност на бојата.

Исто така, вреди да се напомене дека бојадисувањето врз епоксидно лепило може да го промени изгледот и карактеристиките на споениот спој и може да влијае на севкупните перформанси и издржливост на лепливата врска. Затоа, се препорачува темелна евалуација и тестирање на компатибилноста на бојата со специфичното епоксидно лепило во наменетата апликација за да се обезбедат задоволителни резултати.

Колку е рокот на траење на еднокомпонентното епоксидно лепило?

Рок на траење на еднокомпонентното епоксидно лепило може да варира во зависност од неговата специфична формулација, условите за складирање и препораките на производителот. Општо земено, еднокомпонентните епоксидни лепила имаат конечен рок на траење и неопходно е да се користат во рамките на препорачаниот рок на траење за оптимални перформанси.

Вообичаено, рокот на траење на еднокомпонентното епоксидно лепило го одредува производителот и е наведен на етикетата на производот или во листовите со технички податоци. Рок на траење обично се изразува како кога лепилото може да се чува во неговиот оригинален, неотворен сад и да ги задржи одредените својства, како што се вискозноста, времето на стврднување и јачината.

Типичниот рок на траење на еднокомпонентните епоксидни лепила може да се движи од неколку месеци до неколку години, но може да варира во зависност од формулацијата и условите за складирање. Фактори кои можат да влијаат на рокот на траење на еднокомпонентното епоксидно лепило вклучуваат температура, влажност, изложеност на воздух или влага и катализатори или други реактивни компоненти во формулацијата.

Неопходно е да се чуваат еднокомпонентни епоксидни лепила според препораките на производителот за да се продолжи нивниот рок на траење. Ова може да вклучува нивно складирање на ладно и суво место, цврсто затворање на садот по секоја употреба и заштита од прекумерна топлина, влажност, воздух или изложеност на влага. Користењето епоксидни лепила што го надминале рокот на траење може да резултира со намалени перформанси, подолго време на лекување и ослабени врски.

Исто така, неопходно е редовно да се проверува рокот на траење на залихите на епоксидни лепила и да се ротира залихата за да се осигура дека користите лепила во рамките на препорачаниот рок на траење. Ако на епоксидното лепило му истекол рокот на траење или покажува знаци на расипување, како што се промени во вискозноста, бојата или мирисот, треба да се фрли и да не се користи за лепење.

Дали е безбедно да се користи еднокомпонентното епоксидно лепило?

Кога се користат според упатствата на производителот и соодветните безбедносни мерки на претпазливост, еднокомпонентните епоксидни лепила генерално се сметаат за безбедни за употреба. Меѓутоа, како и кај секој хемиски производ, треба да се земат предвид специфични безбедносни размислувања при ракување и користење на еднокомпонентни епоксидни лепила.

Некои стандардни безбедносни мерки на претпазливост што треба да се следат при користење на еднокомпонентни епоксидни лепила вклучуваат:

 1. Читајте и следете ги упатствата на производителот: Важно е внимателно да ги прочитате и да ги следите упатствата на производителот, вклучувајќи ги сите безбедносни листови (SDS) или листови со податоци за безбедност на материјалите (MSDS) обезбедени со лепилото. Овие документи содржат важни информации за ракување, складирање и безбедносни мерки на претпазливост.
 2. Употреба во добро проветрено подрачје: Епоксидните лепила со една компонента може да ослободат испарливи органски соединенија (VOCs) за време на стврднувањето, што потенцијално може да предизвика иритација на дишните патишта или други здравствени ефекти. Неопходно е да се користи лепилото во добро проветрено место или да се користи локална издувна вентилација за да се минимизира изложеноста на гасови. Ако вентилацијата е несоодветна, користете соодветна респираторна заштита, како што е соодветно поставена маска или респиратор, како што препорачува производителот.
 3. Носете соодветна лична заштитна опрема (ППЕ): Во зависност од специфичното лепило и примена, може да биде неопходно да се носат соодветни PPE, како што се ракавици, заштитни очила или очила и заштитна облека, за да се заштитат вашата кожа, очи и облека од потенцијални контакт со лепилото.
 4. Избегнувајте контакт со кожата: Епоксидните лепила со една компонента може да предизвикаат иритација или сензибилизација на кожата. Избегнувајте продолжен или повторен контакт со кожата со лепилото. Доколку дојде до контакт со кожата, веднаш измијте ја погодената област со сапун и вода. Ако се развие иритација или сензибилизација на кожата, побарајте лекарска помош.
 5. Ракувајте внимателно: следете ги процедурите за правилно ракување со лепилото, како што се избегнување голтање или вдишување, и избегнувајте пушење, јадење или пиење додека го користите лепилото.
 6. Правилно складирање: Чувајте ги еднокомпонентните епоксидни лепила, според препораките на производителот, на ладно, суво и добро проветрено место, подалеку од топлина, искри, пламен или други извори на палење.
 7. Отстранете го правилно: Следете ги соодветните процедури за отстранување на ново или отпадно лепило во согласност со локалните регулативи и упатства.
Најдобар производител и добавувач на еднокомпонентно епоксидно лепило
Може ли еднокомпонентно епоксидно лепило да се користи за апликации за електрична изолација?

Да, еднокомпонентните епоксидни лепила може да се користат за примена на електрична изолација. Епоксидните лепила со една компонента се познати по нивните одлични електрични изолациски својства, вклучувајќи висока диелектрична цврстина и ниска електрична спроводливост, што ги прави погодни за различни електрични и електронски апликации.

Епоксидните лепила со една компонента можат да ги врзат и да ги инкапсулираат електричните компоненти, како што се моторите, трансформаторите, сензорите, печатените плочки (PCB) и другите електронски уреди. Тие можат да обезбедат издржлива, заштитна бариера што помага да се спречи навлегување на влага, корозија и електрични кратки споеви.

Кога користите еднокомпонентни епоксидни лепила за примена на електрична изолација, од суштинско значење е следењето на препораките на производителот и изборот на спојка специјално формулирана за потребите на електричната изолација. Овие лепила обично имаат уникатни својства, како што се ниско испуштање гасови, ниска апсорпција на влага и висока термичка стабилност, за да се обезбедат сигурни перформанси на електрична изолација.

Дополнително, правилната подготовка на површината, нанесувањето на лепилото и условите за стврднување се клучни за постигнување на оптимални перформанси на електрична изолација. Неопходно е да се осигура дека лепилото се нанесува рамномерно, со соодветна дебелина и соодветно стврднувано во согласност со упатствата на производителот за да се постигнат максимални својства на електрична изолација.

Исто така, важно е да се земат предвид сите важечки електрични стандарди, регулативи и упатства за конкретната апликација, како што е сертификацијата UL (Underwriters Laboratories) или други индустриски стандарди, и да се следат соодветните безбедносни мерки на претпазливост при работа со електрични компоненти и лепила.

Колку еднокомпонентно епоксидно лепило ми треба за мојата апликација?

Количината на една компонента епоксидно лепило потребна за одредена апликација зависи од неколку фактори, вклучувајќи ја големината и видот на врзаните подлоги, саканата дебелина на линијата за поврзување и специфичното лепило што се користи. Еве неколку општи упатства за проценка на потребната количина на лепило:

 1. Пресметајте ја површината на врската: Измерете ја површината на врзаните подлоги, земајќи ги предвид сите преклопувања или празнини во линијата за поврзување. Помножете ја должината и ширината на областа на врската за да ја добиете површината на врската во квадратни единици (на пример, квадратни инчи или квадратни сантиметри).
 2. Одредете ја дебелината на линијата за поврзување: Дебелината се однесува на растојанието помеѓу врзаните подлоги кога се нанесува лепилото. Ова може да варира во зависност од барањата за апликација и лепилото што се користи. Консултирајте ги препораките на производителот на лепилото за препорачаната дебелина на линијата за поврзување.
 3. Пресметајте го волуменот на лепилото: Помножете ја површината за поврзување со саканата дебелина на линијата за поврзување за да го добиете потребниот волумен на лепилото. Користете конзистентни единици за површината на врската и дебелината на линијата за поврзување (на пр., квадратни инчи или квадратни сантиметри за двете).
 4. Размислете за загубите при нанесување: Сметајте ги сите потенцијални загуби поради истурање, отпад или вишок лепило што може да се појави за време на нанесувањето. Износот на загубите од нанесувањето може да варира во зависност од нивото на вештина и техниката на лицето кое го нанесува лепилото и специфичните услови за нанесување.
 5. Проверете го пакувањето на лепилото: погледнете ги упатствата и пакувањето на производителот за информации за покривањето или издашноста на лепилото по единица волумен или тежина. Производителот обично ги дава овие информации кои може да се разликуваат во зависност од формулацијата на лепилото и големината на пакувањето.
Може ли еднокомпонентно епоксидно лепило да се користи за подводно лепење?

Еднокомпонентните епоксидни лепила генерално не се препорачуваат за апликации за подводно лепење. Повеќето епоксидни лепила со една компонента не се дизајнирани или формулирани за да обезбедат сигурни перформанси на лепење кога се потопени или изложени на континуирано потопување во вода.

Епоксидните лепила обично се лекуваат преку хемиска реакција која бара присуство на влага или кислород, а водата може да го попречи овој процес на стврднување. Водата, исто така, може да ја ослаби јачината на врската на епоксидните лепила, бидејќи може да навлезе во лепливиот слој и да предизвика отекување, омекнување или деградација на врската со лепилото. Подводните апликации често вклучуваат динамични оптоварувања, температурни варијации и други фактори на животната средина кои можат дополнително да ги оспорат перформансите на врската на еднокомпонентните епоксидни лепила.

Доколку е потребно подводно поврзување, генерално се препорачува да се користат специјализирани подводни епоксидни лепила специјално формулирани и тестирани за такви апликации. Овие подводни епоксидни лепила се дизајнирани да обезбедат супериорни перформанси на сврзување кога се потопени или изложени на континуирано потопување во вода. Тие обично имаат подобрени својства, како што се подобрена отпорност на вода, поголема цврстина на врската и одлична издржливост под вода.

Важно е внимателно да ги следите упатствата на производителот за подводното епоксидно лепило, вклучувајќи правилна подготовка на површината, нанесување на лепилото, услови за стврднување и сите други дадени препораки или упатства. Дополнително, треба да се земат предвид соодветни безбедносни мерки и размислувања за специфичната подводна апликација.

Дали има некои барања за подготовка на површината пред да се користи еднокомпонентно епоксидно лепило?

Да, подготовката на површината е критична за постигнување успешна врска со еднокомпонентно епоксидно лепило. Правилната подготовка на површината помага да се обезбедат оптимални перформанси на адхезија и врзување, бидејќи промовира отстранување на загадувачите, ја подобрува грубоста на површината и промовира хемиско поврзување помеѓу лепилото и подлогата. Барањата за подготовка на површината може да варираат во зависност од типот на подлогата што се врзува, специфичното лепило што се користи и барањата за нанесување. Еве неколку општи упатства за подготовка на површината за користење на еднокомпонентно епоксидно лепило:

 1. Исчистете ја површината: отстранете ја нечистотијата, прашината, маснотиите, маслото или другите загадувачи од површината на подлогата. Користете соодветно средство за чистење, како што е растворувач, средство за одмастување или детергент, како што препорачува производителот на лепилото. Следете ги соодветните безбедносни мерки на претпазливост и оставете ја подлогата да се исуши темелно пред да го нанесете лепилото.
 2. Отстранете ги лабавите или слабите материјали: отстранете ги сите лабави или слаби материјали, како што се бојата што се лупи, 'рѓата или старите остатоци од лепило, од површината на подлогата. Користете механички методи, како што се брусење, стругање или четкање со жица, за да обезбедите чиста и здрава површина на подлогата.
 3. Огрубување на површината: Огрубувањето на површината на подлогата може да ја подобри механичката адхезија со зголемување на површината за лепење на лепилото. Користете автоматизирани методи, како што се брусење, брусење или офорт, за грубост на површината на подлогата доколку тоа го препорача производителот на лепилото. Следете ги соодветните безбедносни мерки на претпазливост и погрижете се грубата површина да биде чиста и без остатоци пред да го нанесете лепилото.
 4. Следете ги барањата за температура и влажност: Некои еднокомпонентни епоксидни лепила може да имаат специфични барања за температура и влажност за подготовка на површината и нанесување на лепилото. Погрижете се да ги следите препораките на производителот на лепилото за условите за температура и влажност за време на подготовката на површината и нанесувањето на лепилото, бидејќи овие фактори можат да влијаат на перформансите на лепење на лепилото.
 5. Следете ги препораките за време на стврднување: Епоксидните лепила со една компонента обично бараат време на стврднување или сушење по нанесувањето пред да ја постигнат нивната целосна цврстина на врзување. Следете ги препораките на производителот на лепилото за времето на стврднување, кое може да варира во зависност од формулацијата на лепилото, типот на подлогата и условите за нанесување. Избегнувајте да го изложувате лепилото на стрес или оптоварување за време на стврднувањето, бидејќи тоа може да влијае на перформансите на врската.
За еден дел производител на епоксидни лепила

Deepmaterial е производител и добавувач на еден дел епоксидно лепило, произведува 1k епоксидно лепило, епоксидно дополнето, еднокомпонентно епоксидно лепило, еднокомпонентно епоксидно лепило, двокомпонентно епоксидно лепило, лепило за топло топи лепила, UV лепило за стврднување повторно магнетно индексирање, лепила, најдобар врвен водоотпорен структурен лепак за пластика за метал и стакло, електронски лепила лепак за електрични мотори и микромотори во домашни апарати.

ГАЗИРАЊЕ НА ВИСОК КВАЛИТЕТ
Deepmaterial е решена да стане лидер во единствената епоксидна индустрија, квалитетот е нашата култура!

ФАБРИКСКА ЦЕНА НА ГОЛЕМО
Ветуваме дека ќе им дозволиме на клиентите да ги добијат најисплатливите производи од еден дел од епоксидни лепила

ПРОФЕСИОНАЛНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ
Со електронско едноделно епоксидно лепило како јадро, кое ги интегрира каналите и технологиите

СИГУРНО ОСИГУРУВАЊЕ НА УСЛУГАТА
Обезбедете еднокомпонентни епоксидни лепила OEM, ODM, 1 MOQ. Целосен сет на сертификати

Епоксидни лепила на ниво на чип со недоволно полнење

Овој производ е еднокомпонентна епоксидна обвивка за термичка обработка со добра адхезија на широк спектар на материјали. Класично лепило за недоволно полнење со ултра низок вискозитет погоден за повеќето апликации за недоволно полнење. Епоксидниот прајмер за повеќекратна употреба е дизајниран за CSP и BGA апликации.

Проводен сребрен лепак за пакување и лепење на чипови

Категорија на производ: Проводно сребрено лепило

Проводни сребрени лепак производи зацврстени со висока спроводливост, топлинска спроводливост, отпорност на високи температури и други перформанси со висока доверливост. Производот е погоден за дистрибуција со голема брзина, за издавање добра усогласеност, точката на лепак не се деформира, не колабира, не се шири; излечен материјал отпорност на влага, топлина, високи и ниски температури. 80 ℃ ниска температура брзо стврднување, добра електрична спроводливост и топлинска спроводливост.

УВ влажност со двојно стврднување лепило

Акрилен лепак што не тече, УВ влажна инкапсулација со двојно стврднување, погодна за локална заштита на таблата со кола. Овој производ е флуоресцентен под УВ (Црно). Главно се користи за локална заштита на WLCSP и BGA на кола. Органскиот силикон се користи за заштита на печатените кола и другите чувствителни електронски компоненти. Тој е дизајниран да обезбеди заштита на животната средина. Производот обично се користи од -53°C до 204°C.

Епоксидно стврднувачко лепило за ниска температура за чувствителни уреди и заштита на кола

Оваа серија е еднокомпонентна епоксидна смола за стврднување на топлина за стврднување на ниски температури со добра адхезија на широк опсег на материјали за многу краток временски период. Вообичаените апликации вклучуваат мемориски картички, сетови на програми CCD/CMOS. Особено погоден за термочувствителни компоненти каде што се потребни ниски температури на стврднување.

Двокомпонентно епоксидно лепило

Производот се стврднува на собна температура до проѕирен леплив слој со ниско собирање со одлична отпорност на удар. Кога е целосно стврдната, епоксидната смола е отпорна на повеќето хемикалии и растворувачи и има добра димензионална стабилност во широк температурен опсег.

PUR структурно лепило

Производот е еднокомпонентно навлажнета реактивна полиуретанска топла топена лепило. Се користи по загревање неколку минути додека не се стопи, со добра почетна цврстина на врска по ладење неколку минути на собна температура. И умерено отворено време и одлично издолжување, брзо склопување и други предности. Стврднувањето на хемиската реакција на влага на производот по 24 часа е 100% цврста содржина и неповратно.

Епоксиден капсулант

Производот има одлична отпорност на временските услови и има добра приспособливост кон природната средина. Одлични перформанси на електрична изолација, може да ја избегне реакцијата помеѓу компонентите и линиите, специјален водоотпорен, може да спречи компонентите да бидат погодени од влага и влажност, добра способност за дисипација на топлина, може да ја намали температурата на електронските компоненти кои работат и да го продолжи работниот век.

Филм за намалување на адхезијата со оптичко стакло

Филмот за намалување на адхезијата со оптичко стакло DeepMaterial нуди ниско двојно кршење, висока јасност, многу добра отпорност на топлина и влажност и широк опсег на бои и дебелини. Нудиме и површини против отсјај и проводни премази за акрилни ламинирани филтри.