Која е разликата помеѓу садот со ПХБ и конформалниот слој?

Печатените плочки (PCB) ги содржат најкритичните компоненти на електронскиот уред. За да ги заштитат овие компоненти од оштетување, инженерите за електроника користат два главни методи: садење со PCB и конформално обложување.

И ПХБ садот и конформалниот слој користат органски полимери за заштита на ПХБ и нивните поврзани електронски компоненти. Кои се сличностите и разликите помеѓу овие методи и кој е вистинскиот за вашата апликација за електроника? За да започнете, ајде да дознаеме како функционира секоја техника.

Што е потопување со ПХБ?
ПХБ садење е метод што се користи за заштита на табли (во овие контексти се нарекува подлога) со полнење на куќиштето на ПХБ со течен материјал наречен соединение за садење или инкапсулирана смола. Соединението за тенџере го исполнува куќиштето на уредот и, во повеќето случаи, го покрива целото коло и неговите компоненти, иако во некои случаи може да се користи за садење поединечни компоненти.

Садирањето обезбедува одлична отпорност на триење, како и заштита од топлина, хемикалии, удари и други еколошки опасности. Вообичаени материјали за соединенија за саксии вклучуваат епоксидни, полиуретански и силиконски соединенија.

Видови на PCB саксии
Еве една брза споредба на најчестите материјали за садење со ПХБ:

· Епоксидна: Вообичаен и издржлив PCB материјал за садење со голема хемиска отпорност, висока адхезија и многу други пожелни карактеристики. Неговиот главен недостаток е долгото време на стврднување кое е потребно да се постави.
· Полиуретан: Помек и податлив материјал за саксии кој е одличен за заштита на чувствителни конектори и други електронски компоненти кои можеби нема да толерираат поцврсти материјали. Сепак, отпорноста на влага и топлина на полиуретан не се совпаѓа со некои други материјали за саксии.
· Силикон: Едно од најиздржливите и најфлексибилните соединенија за саксии, и она што е особено корисно за апликации кои треба да издржат екстремни температури. Неговата релативно висока цена, сепак, го прави непрактичен за некои апликации.

Што е конформално обложување?
Конформалната обвивка е уште еден метод за заштита на ПХБ што ја обложува подлогата со тенок слој од полимерна фолија или друг непроводен материјал. Конформалната обвивка обично е од само 25 до 250 микрони, што го прави многу полесна опција од садот со ПХБ што зазема многу помалку простор. Обезбедува одлична заштита од опасности како што се корозија и честички, а конформалната хидроизолација на облогата помага и во заштитата од влага.

Достапни се многу различни конформални материјали за обложување. Вообичаените опции доаѓаат од релативно сличен опсег на материјали како садот со ПХБ, вклучувајќи епоксидни и силиконски соединенија, како и други опции како што се акрилик и одржлив полимер без растворувачи наречен парилен.

Вообичаените методи на примена вклучуваат различни видови на прскање со аеросол, кои се движат од рачен пиштол за прскање со човечка работа за најчувствителните апликации до целосно автоматизиран процес на селективно обложување кога брзината е приоритет. Потопната облога е исто така широко користена и исплатлива алтернатива за апликации кои бараат минимално маскирање на компонентите.

Видови конформални облоги
Секој конформален процес и материјал за обложување носи свои предности и предизвици за различни апликации:

Акрилик: Основен тип на облога што се користи за многу видови на потрошувачка електроника и други апликации за масовно производство. Акрилните конформални премази се добар сеопфатен избор и се еден од единствените типови на облоги кои релативно лесно се отстрануваат, но тие не нудат специјализирани перформанси како некои други типови облоги.
Парилен: Полимерна обвивка што се нанесува како гас, што станува ултра тенок и издржлив филм. Париленските облоги нудат одлична диелектрична цврстина и други пожелни квалитети, но тие се исклучително тешки за отстранување, што потенцијално ги комплицира поправките.
Епоксид: Исклучително издржлив материјал за обложување кој е идеален за тешки апликации, благодарение на неговата релативно тврда и нефлексибилна природа. Таа цврстина исто така го отежнува отстранувањето и неговото големо собирање можеби не е добро за чувствителните компоненти.
Уретан: Популарен избор за конформални апликации за обложување во воздушната индустрија, благодарение на неговата супериорна отпорност на абење и растворувачи. Сепак, цената на таа издржливост е тоа што, како и многу други видови облоги, уретанот е тешко да се отстрани.
Силикон: облогата од силиконска смола добро функционира во многу различни услови на животната средина, вклучувајќи широк температурен опсег и при висока влажност. Сепак, нивната отпорност на абење не е толку добра како некои други опции, а отстранувањето исто така може да биде предизвик.

ПХБ Садирање наспроти Конформално обложување
Сега, кога сме запознаени со основите на садот со ПХБ и конформалниот слој, време е да се запрашаме: Кое е супериорното решение за заштита на ПХБ? Одговорот, како што може да се сомневате, зависи од апликацијата за која ги користите овие технологии.

И плочката со плочка и конформалната обвивка ќе ви помогнат да ја заштитите вашата подлога од мали удари, корозија, вибрации, влага и други вообичаени опасности. Подолу, сепак, се некои клучни области во кои се разликуваат PCB садот и конформалниот слој. Размислете за овие точки кога избирате која опција е најдобра за вашата апликација:

· Садирањето со PCB е супериорен избор за апликации кои бараат висока отпорност на вибрации, удари, триење, топлина и/или хемикалии. Општо земено, тоа е поиздржлив и поотпорен избор кој е погоден за физички тешки апликации.
· ПХБ смоли за саксии нудат добра заштита од електрични лакови, така што често ќе најдете плочка со плочка која се користи за високонапонски електрични уреди.
· Садирањето со ПХБ е релативно брз процес што може да се направи брзо и лесно на склопувачка линија.
· Преработката, поправката или проверката на уред со PCB кондензиран е тешко и може да резултира со оштетување на подлогата. ПХБ со конформални облоги се значително полесни за работа.
· Конформалните облоги речиси не предизвикуваат физички стрес на подлогата, што помага да се заштитат ПХБ со чувствителни компоненти како што се мали иглички.
· Конформалната обвивка зафаќа помалку простор во куќиштето на уредот и ја зголемува тежината на уредот многу помалку од садот со ПХБ. Тоа го прави супериорен избор за уреди каде што големината и факторот на форма се важни грижи. Тоа е индустриски стандард за рачни електронски уреди како што се паметните телефони.

Овозможувањето на електронските производи да постигнат функционални карактеристики и спецификации за изведба преку супериорни перформанси за поврзување на електронските лепила е само еден аспект од решението за електронски лепила на DeepMaterial. Заштитата на печатените кола и електронските прецизни компоненти од термички циклуси и штетни средини е уште една клучна компонента за обезбедување на издржливост и доверливост на производот.

DeepMaterial не само што обезбедува материјали за недоволно полнење на чиповите и за пакување COB, туку исто така обезбедува конформална обвивка со трипропустливи лепила и лепила за садење на колото, а во исто време носи одлична заштита на ниво на коло на електронските производи. Многу апликации ќе поставуваат печатени кола во сурови средини.

Напредно конформално премачкување на DeepMaterial, лепило и тенџере кое е три отпорно. Лепилото може да им помогне на плочите на печатените кола да се спротивстават на термички шок, материјали кои корозивни од влага и разни други неповолни услови, за да се обезбеди долг работен век на производот во тешки средини за примена. Соединението за лепило за саксии со конформална обвивка на DeepMaterial е материјал без растворувачи, ниски VOC, кој може да ја подобри ефикасноста на процесот и да ги земе предвид одговорностите за заштита на животната средина.

Поврзани производи

е додадена во вашата кошничка.
Плаќање
en English
X